Областен конкурс за рисунка „Уловките на мрежата“ – Международен ден за безопасен интернет

Младежката организация на Областният съвет на Български Червен Кръст – Пловдив, съвместно с Начално училище „Петко Славейков“ – гр. Пловдив, Средно училище „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Първомай и Местната комисия за трафик на хора в Пловдив, организира конкурс за рисунка с тема „Уловките на мрежата“. Децата от началните класове на двете училища чрез рисунки ще пресътворят своите идеи как биха могли да предпазят себе си и своите връстници от опасностите, които крие дигиталният свят. А техни помощници ще бъдат каките и батковците от двете младежки червенокръстки организации – на Първомай и Пловдив.

Стартът на конкурса бе даден на 8-ми февруари – Международният ден за безопасен интернет.

Дигитализацията навлиза плътно в ежедневието на децата. Учениците учат дистанционно а игрите вече са предимно онлайн, социалните мрежи са новите места за общуване с връстниците.

Съвременните деца са само на един клик разстояние от всички масиви с информация. Срещите помежду си, все по-често, организират през приложения, а училищните тестове се правят пред камера. Но, освен удобство и знания, интернет крие  много рискове за децата. В тази обстановка искаме да привлечем вниманието на ученическата общност върху опасностите, които крие интернет.

Традиция е, всяка година втората седмица на м. февруари, да се отбелязва Международният ден за безопасен интернет. Тази година денят е 08 февруари. Това е и поводът БМЧК в Пловдив и Първомай да обединят усилия и да бъдат домакини на организираният в областта детски конкурс за рисунка „Уловките на мрежата“. Целта им е да се повиши дигиталната грамотност на децата и младите хора.

 

В конкурса могат да вземат участие всички ученици от НУ „Петко Славейков“ от I-IV клас и СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Първомай. Форматът и техниката на творбите са по избор на участниците.

На гърба на рисунката трябва да се посочат:

– три имена

– клас

-училище

Наградите ще бъдат разпределени за всяка възрастова група – съответно първо, второ, трето място.

Български Червен Кръст - Пловдив