Световен ден на хипертонията в Пловдив

„Мобилни социални екипи“ към Български Червен кръст – Пловдив стана част от 13-тата поредна за страната проведе национална здравна кампания по инициатива на Българската лига по хипертония в партньорство с Българският червен кръст, фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“, Национална пациентска организация, Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите фармацевти в България,  Център за Спешна медицинска помощ София, Лайънс клуб и др. Кампанията отбеляза Световният ден на хипертонията и премина под надслов „КАЧЕСТВОТОТО НА ФОКУС ПРИ ОПТИМАЛЕН КОНТРОЛ НА КРЪВНО НАЛЯГАНЕ“. Активностите обхванаха 11 града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково, Сливен и Пазарджик.

 

На 17 май 2019 година, от 11 до 18ч. и в град Пловдив гражданите се информираха по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници; получиха информационни материали с нормите на поведение при артериална хипертония; измервано беше тегло и кръвно налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ.

 

Дейността на Мобилният социален екип включва провеждане на информационни кампании на здравни теми и посещения и грижа за самотни трудно подвижни възрастни хора, изпаднали в криза чрез подаване на сигнал на денонощен телефон – 0700 147 44.

 

 

Български Червен Кръст - Пловдив