Пловдивския университет финансира проект на студентския клуб по МХП

Управителният съвет на Фонд „Научни изследвания“ при Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ одобри проект на Студентския клуб по Международно хуманитарно право към Юридическия факултет на университета. Проектът е с наименование „Диманика в развитието на Международното хуманитарно право“ като дейностите по него ще се реализират на два етапа – през 2019 и 2020 г.  Той дава възможност, чрез участието на студенти да се разгледат, през призмата на тяхната гледна точка, различните аспекти в динамиката и развитието на международното хуманитарно право, хуманитарните принципи и ценности, както и да се засегнат основни проблеми, които стоят пред обществото ни в глобален мащаб. Основните три тематични направления са: I. Право;  II. Военно дело; III. Медицина.

Като резултат от проекта е популяризирането и създаването на допълнителни знания на студенти за хуманитарните принципи и ценности с основна идея да се повиши информираността на младите хора и да се насърчи тяхното активно участие в изследването на основните проблеми, залегнати в тази област на международното право, които са изключително актуални днес. Част от проекта е провеждането през м. май 2019 г. на дискусионен форум в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, на която ще се поставят въпроси, свързани с правните източници, които играят основна роля при третирането на жертвите, ранените и болните от въоръжените конфликти, военнопленниците и други. Ще се постави акцент на ролята на Женевските конвенции в съвременното динамично и бързо развиващо се общество. През есента на 2019 г. Се планира организирането и провеждането на студентска научна сесия по въпросите на МХП, в която ще участват, както студенти от Пловдивския университет, така и курсанти от Националния военен университет – Велико Търново и Висшето военноморско училище – Варна, а също така и студенти от Медицинския университет – Пловдив.

Идеята е да се обхване широк спектър от въпроси, свързани с международното хуманитарно право и неговото изучаване, разбиране и разпространение от студенти, като се изготвят ръководство по хуманитарно право и практически речник на основните термини в МХП.

Проектът се ръководи от доц. д-р Христо Паунов – зам.-декан на Юридическия факултет на Пловдивския университет и член на Националния съвет на БЧК, а членове на екипа са студенти-доброволци на БМЧК, които са членове на Студентския клуб по МХП.

Български Червен Кръст - Пловдив