Български Червен кръст – Пловдив откри хуманитарен пункт

Български Червен кръст – Пловдив официално откри пункт за хуманитарно подпомагане. Този пункт е един от общо седемте на територията на България. Останалите пунктове се намират в градовете Бургас, Варна, Добрич, Русе, София и Ямбол.
На откриването присъстваха представители на Дирекция „Международно сътрудничество“ от Националния съвет на БЧК, г-жа Мария Кирстенсен от Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, която отговаря за Централна и Югоизточна Европа и инж. Анести Тимчев – зам.-кмет по екология и здравеопазване в Община – Пловдив.
Хуманитарният пункт се намира в сградата на БЧК – Пловдив – входът откъм ул. „Мадара“ 9. В пунктът ще бъде оказвана подкрепа на хора, засегнати от конфликта в Украйна, на бежанци и лица, търсещи убежище от трети страни, на бездомни български граждани и на хора, изпаднали в кризисна ситуация. Служителите и доброволците на Червения кръст ще предоставят топли напитки и закуски, психосоциална подкрепа, а също и информация за допълнително подпомагане и за местата, на които може да бъде получено. При необходимост, в новооткритите пунктове, могат да бъдат предоставени базисни санитарни материали и да бъде оказвана първа долекарска помощ.
Практика е такива пунктове да бъдат разкривани там, където възниква подобна необходимост. Към настоящият момент такива пунктове функционират в почеве от 40 държави и са над 300. Отварянето им се реализира със средства от Международната федерация на Червения кръст/Червения полумесец, като целта е да бъде оказвана продължаваща, безплатна хуманитарна подкрепа на мигранти, независимо от техния статут, както и на крайно нуждаещи се хора, без значение от тяхната националност.
Български Червен Кръст - Пловдив