Кампания – Превенция на трудовата експлоатация на Мобилни социални екипи

През месец март стартира кампанията, насочена към превенция на трудовата експлоатация, провеждана съвместно с Местна комисия за борба с трафика на хора през месеците март и април под мотото „По-добре информиран отколкото експлоатиран!“.

В рамките на кампанията бяха обучени онлайн доброволци от БЧК – Пловдив по темата “трафик на хора” с фокус върху трудовата експлоатация. Обучението се проведе на 29.03.2021 г. в платформата Zoom с водещ Таня Иванова – секретар на Местната комисия за борба  страфика на хора. Обучените доброволци ще имат за задача в телефонен разговор да информират безработни лица в затруднено положение за рисковете, които се крият при търсене на работа в страната и чужбина, както и ще им предоставят ценни съвети как да се предпазят от попадане в подобна ситуация.

Това са лица, които са потърсили помощ чрез програма „Мобилни социални екипи“ на Областен съвет на Български Червен кръст – Пловдив.

В рамките на настъпилата пандемия от COVDI – 19 и наложените ограничения в страната голям брой хора в трудоспособна възраст изгубиха работните си места. Често това са семейства с деца, нуждаещи се от подкрепа с продукти от първа необходимост в периода преди да намерят ново работно място. Програма „Мобилни социални екипи“ указва помощ за тези лица в това временно положение на остра криза.

Български Червен Кръст - Пловдив