Областно отчетно общо събрание на БЧК – Пловдив

Гости на събранието бяха г-н Христо Григоров – Председател на БЧК, д-р Валентин Пеев – зам.-Председател на БЧК, доц. д-р Красимир Гигов – Генерален директор на БЧК, д-р Славита Джамбазова – зам.-Генерален директор на БЧК и д-р Надежда Тодоровска – зам.-Генерален директор на БЧК. На събранието присъстваха д-р Христо Грудев – зам.-Областен управител на Пловдив, г-н Ахмет Келоглу – Вицеконсул на Република Турция, доц. д-р Никола Добрев – председател на НС на „КЦМ 2000” АД, представители на Дирекция „Социално подпомагане”, Регионална здравна инспекция, институцията „Обществен посредник”, летище Пловдив, КАТ – Пловдив, кмета на р-н „Централен”, заместник кметове на районните администрации на община Пловдив, кметове на общините от Пловдивска област, представители на социални и здравни заведения, представители на лекарските и пациентски организации, представители на университетите и колежите в град Пловдив, представители на НПО, общественици, както и дългогодишни доброволци, симпатизанти и деятели на червенокръстката организация.
Събранието бе открито от свещеноиконом Виктор Христов от Пловдивската митрополия, който благослови присъстващите и поздрави всички червенокръстци с добрите дела и подкрепата, оказана за най-нуждаещите се. Председателят на Областната организация на Български Червен кръст – Пловдив д-р Петрония Карамитрева представи отчета за дейността на организацията за 2014 година, като очерта няколко насоки във финалния етап на Стратегията за развитие до 2015, а именно: за фокусираните дейности по спасяване на човешкия живот, намаляване страданието, щетите и загубите, по повишаване капацитета за справяне при бедствия, аварии и катастрофи /кризи/ на семействата и общностите и по възстановяването на техния начин на живот; за активна подкрепа на населението, държавната и местната власт за изграждане на по-добро лично и общностно здраве и безопасен живот; за работата по хуманизиране на българското общество и възприемане на хуманитарните ценности и фундаменталните принципи на Международното Червенокръстко движение с фокус върху младите хора, вземащите решения и общностите, за намаляване на различията, борба с дискриминацията, стигмата, отчуждението и насилието и за социалното включване на хората в неравностойно положение в техните общности.
В изказването си председателят на организацията Христо Григоров изтъкна ключовата роля на доброволците за справянето им в бедствени ситуации и добрия мениджмънт на областния секретариат при реализирането на проектите и програмите на пловдивската организация, чрез които е успяла да достигне хиляди нуждаещи се лица.
Делегатите на общото събрание приеха План за работата на Областната организация на БЧК – Пловдив за 2015, както и бюджет за изпълнението му.
Наградата за „SOS! Човек” на БЧК – Пловдив бе връчена на пловдивската певица Ивана за активно участие и популяризиране на програмата „SOS! Час внимание!”.

 

Български Червен Кръст - Пловдив