Коледна кампания „Кутии на приятелството“ 2019 г.

Всяка година Български младежки Червен кръст /БМЧК/ – Пловдив организира традиционната си Коледна кампания „Кутии на приятелството“. В рамките на кампанията ученици от различни пловдивски училища имаха възможност да дарят нови играчки и книжки, опаковани и надписани с послания от тях, които след това достигат до децата, принудени да прекарат Коледно-новогодишните празници в болничните заведения на гр. Пловдив.

Коледна кампания на БМЧК през 2019 г. стартира през месец ноември. С желание в кампанията се включиха ОУ „Райна Княгиня“,  СУ „Любен Каравелов“, ОУ „Васил Петлеков“, ОУ „Душо Хаджидеков“, Национална търговска гимназия и Танцов клуб „PostArt”. Децата и младежите трескаво подготвяха и събираха играчки и книжки. Учениците от ОУ „Любен Каравелов“ ни изненадаха с ръчно подготвени картички, които са събирали в кутия, поставена в училище. За някои от тях това беше първа проява на дарителски жест. Пловдивската организация на БЧК обедини подаръците и грижливо описа на етикетчета пола и възрастта, за която са подходящи.

30 доброволците на БМЧК – Пловдив ще поднесоха на децата от четири пловдивски болници  близо 200 подаръка. С тях те зарадваха тези,  които по време на празниците прекарват дните в болничните заведения.

В допълнение на традиционната инициатива червенокръстците разшириха дейността в някои от болниците. Съвместно с доброволците на клубовете на «Ротаракт» и «Интеракт» в Пловдив децата в болниците играха настолни игри с хоспитализираните деца, които имат желание. Тази част от инициативата се реализира по идея и благодарение на партньори от клуб за настолни игри   “Meeple people”. Целта на заниманието беше да “откъснем“ децата от мислите за болничната среда.

Дейностите по кампанията бяха разпределени в три дни – 17.12, 23.12 и 27.12.2019 г. в болниците – УМБАЛ „Св. Георги“ – Клиника по детска хирургия, МБАЛ „Пловдив“ – Отделение по педиатрия , Детска клиника при УМБАЛ „Св. Георги“ и МБАЛ „Св. Мина“.

 Благодарим на всички партньори за проявеното милосърдие!

 

 

Български Червен Кръст - Пловдив