Доброволци на БМЧК станаха част от екип за предотвратяване на езика на омразата

На 17.05.2019 г. започна първата работилница по проект „Hit” – „Екип за предотвратяване на омразата: млади хора срещу езика на омразата към мигранти и малцинства, чрез творчески кампании и младежко участие“, в която Български младежки Червен кръст – Пловдив партнира на фондация „Джендър алтернативи“.

Младежите от БМЧК от гр. Пловдив, Куклен, Асеновград и Първомай ще разработват творчески кампании, за да покажат на света, че няма място за езика и поведението от омраза в нашето ежедневие.

Екипът ще вземе участие в още три работилници и други дейности, включени в проекта. Срещите се провеждат в залата на ЦСРИ „Инди Рома“ – гр. Куклен и с подкрепата на екип на центъра и на „Национално сдружение за социално сътрудничество и партньорство“ – гр. Куклен.

Проектът ще разработи нов модел на европейско овластяване на младежта за справяне с расизма, ксенофобията и дискриминацията, насочени към мигрантите. В основата му стои концепцията за „екипи за противодействие на омразата“ (HITs) – работни групи от млади хора (14-19 г.), които чрез съвместни, основаващи се на изкуството практики, подпомагани от младежки работници, ментори и практикуващи, ще създадат инструменти и ще разработят стратегии за противодействие на речта и поведението от омраза към мигрантите (HSBM) в техните общности, в училище и сред техните връстници. В проектът участват организации от общо седем европейски държави Университетът «Фредерик» (Кипър); «Колаж Артс» (Великобритания), CEPS (Испания), «МуЛаб» (Италия), «Усмивката на детето“ (Гърция), и „Метрополис Нет“ (Германия).

Български Червен Кръст - Пловдив