Световeн ден за борба с туберкулозата в Пловдив

На 24 март се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата. По този повод програма „Мобилни социални екипи” организира кампания под мотото  „Време е да се подготвим!”. Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено своевременно лечение, съобразено с международните стандарти. В България диагностиката, лечението и профилактиката  са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Доброволци изнесоха лекции в шестте социални трапезарии на град Пловдив и разпространиха информационна брошура, включваща информация за заболяването и неговото разпространение, начините на заразяване, симптоми на болестта и необходими изследвания за доказването й. Доброволците запознаха възрастните хора как да се предпазят от заболяването.

Целта на кампанията е повишаване информираността по отношение на болестта, подобряване на профилактиката, както и популяризиране на здравословният начин на живот.

Друг начин за превенция на заболяването е поддържане на естествени съпротивителни възможности на организма чрез пълноценно хранене, богато на белтъчини и витамини; редовно практикуване на физически упражнения и туризъм; отказване от тютюнопушене; поддържане на добра лична и обществена хигиена.

Български Червен Кръст - Пловдив