Световен ден за бобра с хипертонията в гр. Пловдив

На 17 май 2018 г. във връзка със Световния ден за борба с хипертонията се проведе кампания „SOS! Здраве!“ като част от проект „Мобилни социални екипи“. Служители и доброволци на БЧК  провеждоха измерване на кръвното налягане на граждани, посещаващи социалните трапезарии в районите на гр. Пловдив – р-н Северен, р-н Източен, р-н Южен, р-н Западен , р-н Тракия и р-н Централен . Целта на кампанията беше хората, преминали през измерването, да обръщат все повече внимание на стойностите на своето кръвно налягане.

Доброволци на БЧК се включиха и като партньори в национална здравна кампания по инициатива на Българската лига по хипертония в партньорство с фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“, Асоциацията на студентите медици в България, Microlife България и др от 11 до 18 часа на площад Централен (от западната страна на сладоледена къща Афредо). Тази година тя преминава под надслов „Нормално кръвно налягане – нормален сърдечен ритъм – превенция от инсулт“.

В проекта “Мобилни социални екипи“ участие взимат Община Пловдив, БЧК, УМБАЛ „Свети Георги” и компания Трафик. Всеки от потребителите  има  непрекъсната връзка с денонощния кол център. На телефон 0700 147 44 хората могат да заявят своите проблеми и нужди. Осигуряването на денонощен оперативен център цели приемане на сигнали, логистика на екипите и кол център, от който абонатите ще бъдат търсени по два пъти седмично.

По график  се закупуват изписаните лекарства от личния лекар. Също така се доставят и хранителни продукти при заявка. Самотните хора са посещавани от социални асистенти, а доброволци  ги придружават при разходка или у дома. Организират  се посещения при личен лекар, а при нужда и бърз достъп до лечебно заведение.

 

 

 

Български Червен Кръст - Пловдив