Пловдивчанка празнува 100-годишен юбилей

Пловдивчанката Стефанка Танева днес празнува своя 100-годишен юбилей. На връх празника тя беше посетена от доброволци на Българския червен кръст в Пловдив. Те й подариха торта, букет цветя и картичка с послание по повод празника.

Столетницата споделя, че една от тайните на дълголетието е липсата на стрес в нейния живот.

Стефанка Танева получава подкрепа благодарение на програмата „Мобилни социални екипи”, зад която са застанали Българския червен кръст, Община Пловдив, компанията Трафик и Университетската болница „Свети Георги”. От тази година услугите се предоставят и в шестте района на Пловдив.  За програмата може да се кандидатства по няколко начина. Обособен е кол център, който е на разположение на гражданите 24 часа в денонощието. Желаещите да се включат в програмата могат да получат цялата необходима информация в социалната приемна на БЧК, в социалните служби на Община Пловдив и районните кметства.

Всеки от потребителите има  непрекъсната връзка с  денонощния кол център. Сътрудници се обаждат на потребителите поне два пъти седмично, за да следят тяхното състояние. По график се закупуват изписаните лекарства от личния лекар. Също така се доставят и хранителни продукти при заявка. Самотните хора са посещавани от социални асистенти, а доброволци ги придружават при разходка или у дома. Организират се посещения при личен лекар, а при нужда и бърз достъп до лечебно заведение. На телефон 0700 147 44 хората заявяват своите проблеми и нужди.

В специалните мобилни екипи има обучен човек, който може да прецени дали някой трябва да бъде транспортиран по най-бързия начин до болница. Като партньор в проекта, УМБАЛ „Св. Георги” осигурява обслужване с приоритет на потребителите при пристигането им в Спешния център.

Програмата не е само за задоволяване на жизнения минимум – купуване на храна и лекарства, но и облекчаване на самотата на възрастните хора в големия град и изваждането им от безпомощното състояние, обясни директорът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева.

„Важен аспект от „SOS! Час внимание!“ е сигурността на възрастните хора. На тях им се осигурява охрана – на домовете, движимото и недвижимото им имущество. Могат да подават сигнал по телефона до патрул, имат и денонощна връзка с органите на реда“, посочи зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков.

Сред предоставяните услуги са също различни консултации, представляване на потребителя пред институциите, посещение в домовете. Провежда се и превенция срещу телефонни измамници и други видове измами, жертви на които са предимно възрастни хора.

Заедно с това периодично доброволческите екипи осигуряват измерване на кръвно налягане, лекарски прегледи, водене на електронно досие, в което са вписани – близки, нужди, потребности.

bf5dcd637530156601098b2b76b2aa9f

 

 

 

 

Български Червен Кръст - Пловдив